Конкурс Entrepregirl стимулира момичета да стартират свои компании

Конкурс Entrepregirl стимулира момичета да стартират свои компании

Категория: Конкурси Публикувана на Четвъртък, 29 Януари 2015 Написана от Публицист

Mомичета с интерес към предприемачеството, технологиите и иновациите и с желание да стартират своя компаниястимулира за втора поредна година конкурсътEntrepregirl. Участничките, на възраст от 16 до 25 години, могат да се включат в надпреварата със свои проекти в периода 21 януари - 13 март 2015г. В края на месец март жури ще обяви носителката на наградата Entrepregirl, която включва стипендия за обучение и менторство. Конкурсът е лична инициатива на Саша Безуханова, основател на Български център на жените в технологиите и е вдъхновен от наградатаDigital Woman of Europe, която тя получипрез 2013г от Нели Крус, вицепрезидент на Европейската комисия и еврокомисар по дигиталната политика (2010-2014).

„Статистиката сочи, че едва 15% от стартъпите в България са основани от момичета. Entrepregirl е опит да се постигне баланс в предприемаческата среда. Конкурсът е и част от усилията ми да бъдат преодоляни стереотипите за това, кое е „мъжка" и кое „женска" сфера на образование или професия. Да бъдат окуражени момичетата да се развиват в сектора на информационните и комуникационни технологии е от огромно значение за справяне с недостига на ИТ специалисти в България и Европа и за повишаване конкурентоспособността на страната ни, а да подкрепяме младите хора да не се страхуват да поемат риск и да стартират свои собствении компании е наша отговорност, за да създадем бъдещите лидери", коментира Саша Безуханова. Нейното послание към участничките е да мечтаят смело, защото „мечтите нямат пол".

Проектите на момичетатаще бъдат оценяваниот Саша Безуханова и екип от професионалисти с опит в предприемачеството – Надежда Дерменджиева, координатор „Програми" в Български център на жените в технологиите; Вера Петканчин, директор „Оперативни дейности" в Junior Achievement България; Радостина Бойчева, член на Консултативния съвет към Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE); Мирослав Джоканов, член на същата организация и мениджър „Разработки и развитие" във VMWare България; Антон Ценов, съосновател на Join the Players и член на борда на Start It Smart и Славка Станкова, продуктов маркетинг мениджър в ChaosGroup.

Наградата Entrepregirlвключва стипендия за обучение в алтернативната ЕмБиЕй (aMBA) програмана Бизнес института за предприемачи (The Business Institute), едногодишно бизнес менторство и едногодишно членство в Български център на жените в технологиите.

Повече информация за конкурса и условията за участие можете да намерите наwww.entrepregirlbg.comи наwww.bgwomeninict.org

Публикувано от:

Български център на жените в технологиите

Посещения: 1672