„Скритият живот на вещите“

„Скритият живот на вещите“

Категория: Борса за идеи Публикувана на Вторник, 09 Февруари 2016 Написана от Публицист

От днес започва конкурсът на Екологично сдружение За Земята „Скритият живот на вещите“, с който целим да хвърлим повече светлина върху невидимия живот на продуктите и да покажем резултата  от прекомерното пилеене на ресурси. Конкурсът за еко тениски, плакати и торбички започва от 2 февруари и е с продължителност един месец ( до 2 март 2016 г.).

В конкурса може да участва всеки със собствена илюстрация, дизайн или снимка, която предлага решение на проблемите със свръхпотреблението, свръхопаковането и бързото изчерпване на природните ресурси. Изображенията трябва да бъдат със силно и разбираемо послание и да представят посочените проблеми или техните решения. По-конкретно темите, с които може да се участва в конкурса са две:

1. Скритият живот на една обикновена вещ от ежедневието

2. Изобретателно решение - алтернативи на изхвърлянето на вещите

Победителите в конкурса ще са 12, като всеки от финалистите ще има възможност сам да отпечата творбите си в една от избраната от него/нея категория - плакати, тениски и торбички след преминаването на кратко обучение по ситопечат. Резултатите ще бъдат представени по време на фестивала “Млади За Земята” на 26 март.

С този конкурс ще заложим на възможностите, които художествените форми ни предоставят, за да представим по един новаторски и различен начин тайния живот на предметите, за който рядко се замисляме. За много от продуктите животът съвсем на завършва, когато приключи неговата полза за нас. И така пътят на продуктите, които изпозлвам често остава невидим за нас, а той е свързан с използване и изхвърлянето на много ресурси, в които често има още много живот. В крайна сметка храним сметището или пък още по-страшно - завода за горене на отпадъци.

А решенията има и те са много – познати или все още неизмислени. Само част от решенията включва всичко, което би удължило живота на продуктите и предотвратило изхвърлянето им, например ремонт, поправка, еко-дизайн, намаляване на продуктите за еднократна употреба, ограничаване на ненужната консумация, споделяне (на транспорт, електроуреди, знания и умения), компостиране, използване на продукти от естествени материали и други, които може би вие ще ни подскажете.

Вашите предложения и идеи за участие на конкурса очакваме на електронен адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. . Повече информация за конкурса може да намерите във Фейсбук страницата на конкурсаили като ни пишете на посочения мейл.

Конкурсът се осъществява в рамките на Училище за устойчиво развитие и активизъм на За Земята и Приятели на Земята Европа, който насърчва неформални методи за екологично образование с акцент върху придобиването на практически умения и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.

 За контакти:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.zazemiata.org 

Посещения: 1545