Над 700 символа

Над 700 символа

Категория: Събития Публикувана на Сряда, 23 Февруари 2022 Написана от Публицист

23-rozovaКампанията за отбелязване на деня на розовата фланелка е част от съвместната работа на Младежки парламент и Център „Мария“ и по традиция събра част от екипите и идеите на двете организации. Каузата на младите хора е да направим тази кампания, обединяваща учениците на всички училища в града против училищното насилие.

         Превенция, която да осъществим в ден, известен като „Ден на розовата фланелка“. Тя символизира неприемането на тормоза и насилието в училище.

         За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година, като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

           Разработихме собствен слоган и направихме малки розови символи, които в сряда ще раздадем във всички училища на града, присъединили се към нашата кампания. Когато се работи екипно, тогава ефекта е значим, а нуждата от превенция и справяне с насилието не само в училище, а и в обществото е много видим.

             Според изследване върху здравето и поведението на децата в училищна възраст, проведено от Института за изследване на населението и човека в сътрудничество с УНИЦЕФ: „Учениците в България са сред челните десет от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема „училищен тормоз“. Дискомфортът и отчуждението от училище, ниският успех и тормозът утвърждават рисковите поведения сред юношите“.

             „Тази дата ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни провокира да помислим как да постъпваме в подобни ситуации, а различни инициативи дават информация как можем да се противопоставяме на тормоза всеки ден. В Деня на розовата фланелка розовият цвят е символ на разчупените стереотипи, а посланията са по-силни, когато са подкрепени от важните за децата хора. Затова и ние в Младежкия парламент се присъединяваме към инициативата и казваме „не“ на тормоза в училище“, споделят участниците от различните училища, членове на Младежкия парламент.

Посещения: 712