Що е то Мегафон?

Що е то Мегафон?

Категория: Събития Публикувана на Сряда, 25 Септември 2019 Написана от Публицист

Megafon40 nОт 7-ми до 13-ти септември 2019 година град Горна Оряховица бе домакин на тазгодишното издание на програма „Мегафон“.
Що е то Мегафон?
„Мегафон“ е програмата на Национална мрежа за децата, свързана с неформален тип гражданско образование. Основни акценти на есенния лагер са детските права и правата на човека, а фокус на програмата е детското участие – базов принцип, залегнал в Конвенцията за правата на детето на ООН.
В тазгодишното издание се включиха шестнадесет участника от седем организации членове на НМД. Това са Фондация „Здрави и социално развитие“ (Кюстендил), Горнооряховски Младежки Парламент под шапката на Сдружение „Младежка толерантност“ (Горна Оряховица), SOS Детски селища, СИР – Кърджали решава (Кърджали), ЖС „Екатерина Каравелова“ (Силистра), Сдружение ИДЕА (Варна), Национален център за безопасен интернет (София).
Деца на възраст 13-17 години от цялата страна се събраха за ранен учебен старт и отделиха от времето си за неформален тип образование, опознавайки се, дискутирайки и най-вече – мислейки за случващото се около тях. Бяха планирани предстоящи събития, свързани с тяхното право на глас, като участниците споделиха кои са темите, за които биха искали да научат повече.
Представителите от Горна Оряховица бяха Дарина Михайлова, Ралица Василева, Ивона Христова и Сияна Йорданова. Техен ръководител през това приключение беше Ерика Йорданова. Момичетата споделят, че седмицата прекарана в запознаване и работа върху човешките и детски права са ги научили как да работят още по-добре в екип, как да се изслушват и да вземат под внимание мнението на другите и не на последно място как да бъдат още по-добри хора и приятели.

Посещения: 1532