Младежки дебат НАКЪДЕ ОТИВА ЕВРОПА

Младежки дебат НАКЪДЕ ОТИВА ЕВРОПА

Категория: Събития Публикувана на Сряда, 31 Октомври 2018 Написана от Публицист

1-31.10-2018-IMG 20181031 154855Кой би могъл да отговори на този въпрос (или поне да се опита), ако не самите евродепутати. Дебатът бе като едно дърво, което не спира да се разклонява, представяйки новите въпроси. Събитието се проведе в град Велико Търново в залата на общината днес на 31-ви октомври от 13:30 часа. Присъстваха евродепутатите Ева Майдел и Светослав Малинов, както и Теодор Стойчев (Ръководител Бюро на Европейския парламент в България) и доц. д-р Иво Инджев (Преподавател ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”). Младежкия парламент водени от своя ментор Виолета Панова участваха в дебата организиран от Бюрото на Европейския парламент в България по въпросите за бъдещето на младите хора в Европа.

Акцентите от тяхна страна бяха поставени върху: възгледите на хората спрямо Европейския съюз, младежкото участие и неговата активност, БРЕКЗИТ, бюджетът на ЕС и стриктния контрол върху евро фондовете, суверенни държави, политики, интеграция и фалшивите новини. Последва дискусия, която даде възможност на публиката да задава своите въпроси. Дебатът се оказа изключително успешен и засегнатите теми се увеличиха - по-голямата активност на младежите в политиките на ЕС, броят на евродепутатите след БРЕКЗИТ, бялата книга, в която са включени пет сценария за бъдещето на Европа, възможно ли е плащането в метрото да се извършва чрез пластмасови бутилки както в Истанбул и още.

received 350520765522586Изводите, до които достигаме са, че проблемите са свързани не толкова с цензурата, колкото с темите, които нито се публикуват, нито обсъждат; ако имаш мнение и искаш то да бъде взето предвид, винаги можеш да потърсиш правилния човек, който да те изслуша и да действа;

А ето и няколко запомнящи се коментара по време на разговора:

„Понякога лицемерието е част от политиката...а понякога разбираш, че идеята ти не е съвсем правилна...”

„Европейският съюз е едно уникално постижение, позволявайки политиката да се ръководи изцяло от суверенитета на държавите - по-високото ниво, до което достигаме...”

„Европейският съюз - уникално постижение, при което политиката се мисли само през суверенитет - това е следващото ниво до което стигаме - интеграцията...”

„...видяхме как Иран, Русия и САЩ се договарят, а бежанците са в Европа...”

Светослав Малинов

„В Европа са нужни хора с визия, аз ги наричам дигитални лидери - хора, които успяват не само да менажират кризи, но и да ги предотвратят.”

Ева Майдел

Посещения: 2182