За 9 май

За 9 май

Категория: Събития Публикувана на Понеделник, 07 Май 2018 Написана от Публицист

1-7-05-2018-8Днес, на 7-ми май от 13:30 часа бе дадено началото на срещата с евродепутата Ева Майдел в зала 1 на общината. Засегнати бяха четири перспективи за развитие, свързани със Западните Балкани, сигурността и стабилността в Европейския съюз, цифровата икономика и бъдещето на Европа и младите хора. Срещата продължи с диалог под формата на въпроси, задавани към Майдел, инж. Добромир Добрев, кмет на община Горна Оряховица, и депутатът Клавдия Ганчева.
Ева Майдел описа Европа с една дума - ВЪЗМОЖНОСТИ, но допълни още и с „заедно”. Тя започна дискусията с въпросът „Къде трябва да отиде Европа, защото Европа пътува и се развива постоянно?”. Във връзка с поставения въпрос Средно училище „Георги Измирлиев” връчи изтъкан, от учениците на училището, флаг на Европейския съюз, благодарение на часовете по тъкачество при Румяна Димитрова. Учениците искат този флаг да стигне до европредседателя Доналд Туск. А трогната от този жест, Майдел лично пое ангажимента.
Зарадвана от тяхната инициатива,тя спомена за хорото, което вече 2 години се играе в Брюксел и как точно такива неща поставят акцент върху България.
Кметът постави акцент върху работата по кохезионната политика - приобщаването на малките населени места, както и доразвиването на инфраструктурата, която тепърва ще се задълбочава. Един от въпросите бе от младежа Давид Ковачев, представител на Горнооряховския младежки парламент, а именно „Дигитализирането в сферата на образованието”. Майдел с усмивка прие въпроса и даде пример с нов проект - "Wi-fi spot", които ще бъдат поставяни в общините. Нашата община вече е попълнила документите си, за да участва в този проект, остава само да кандидатства. Планирани са още много промени в иновациите като цяло.
Засегнати бяха теми, свързани с миграцията, младежката безработица, подновяването на стари програми за работа с хора в неравностойно положение и връзката между различните поколения. Във връзка с тези въпроси като отговор се наблегна на важността на общуването между млади и възрастни, програми като Еразъм+, споменаха се квалификацията и опита, от които се нуждаят младежите и професиите, които няма да изчезнат в дългосрочен план.
1pimgpsh fullsize distr„Аз не се чувствам млада. Млади са 15-19-годишните” - Майдел обяснява как връзката между всички нас е изключително важна, защото ние черпим опит един от друг, нужни са повече дискусии, повече разбирателство. Г-н Добрев добави в заключение, че не трябва да гледаме на Европа с лош поглед, защото Европа дава тогава, когато искаме, но и когато знаем за какво, защо и как искаме.
След форума Горнооряховския младежки парламент лично се срещна с евродепутата Ева Майдел, инж. Добромир Добрев и депутата Клавдия Ганчева. Те обсъдиха в конкретика декларацията, която сами са изготвили, като резултат от Националната среща, която се проведе съвсем наскоро в Горна Оряховица. Нейна тема бе „Технологиите и младите хора”, а в декларацията бяха описани предложения за подобрения в образованието чрез дигитализация.

репортер: Йоанна Мутафчиева

Посещения: 1977