Събития

"Подари усмивка 2024"

Категория: Събития
Публикувана на Петък, 01 Март 2024
Написана от Публицист

6ce764e7-176f-4e79-aad9-4c2916ef8938Бели небесни мечти, червени блестящи лъчи. Утринно слънце изгрява, ново начало ни дава. Честита Баба Марта! Пожелаваме Ви много здраве, усмихнати и щастливи дни! За да достигнат мартениците до гражданите и гостите на Горна Оряховица, в раздаването им за пореден път се включиха момчетата и момичетата от Горнооряховския младежки парламент! 

Днес, участвахме в инициативата "Подари усмивка", с която раздадохме мартенички и добро настроение! Бъдете здрави и щастливи! Нека дадем път на пролетта и новата надежда!

 

Welcome на нашите бъдещи супергерои!

Категория: Събития
Публикувана на Събота, 24 Февруари 2024
Написана от Публицист

426758556 771851134832249 8561459370213069376 nПредставители на Горнооряховски младежки парламент взеха участие, в заключителната конференция на проекта “SUPER HEROS”, която се проведе на 22 и 23 февруари, в град Видин . Младежите от нашата организация, обмениха опита си, както и успяха да набележат, важни за нашия град проблеми относно целите за устойчиво развитие. Договора, за сътрудничество с Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин, който организацията подписа в края на миналата година, изгради стабилно партньорство, което даде резултат и в проекта. SUPERHEROES е програма, която има за цел да повиши знанията на младежите по екологични и социални въпроси. Проектът е насочен към учители, ученици от 12 до 16 години. Програмата SUPERHEROES е тук, за да предостави на младите уменията и знанията, от които се нуждаят, за да станат проактивни носители на промяната в свят, в който решаването на екологични и социални проблеми е от изключителна важност. Чрез тези уроци учениците ще придобият по-задълбочено разбиране на глобалните предизвикателства и ще развият увереност и креативност, за да допринесат за по-устойчиво бъдеще. Резултатите, от програма са вече на лице, изготвена е методика, която помага на учителите, да запознаят и запалят интересите на учениците с Целите за устойчиво развитие. Електронната книга, която ни служи като наръчник за прилагането на методологията, ни показва какви са целите за устойчиво развитие и на младежите от другите страни, участващи по проекта. “Местни SDG (цели за устойчиво развитие) предизвикателства под международен микроскоп” е двугодишен проект, финансиран от Еразъм+ - сътрудничество, включващо шест партньора в четири държави: Латвия, България, Испания и Холандия.

429345279 1156997178828552 706802328323240543 nПрисъединете се към нас в това образователно пътешествие, докато отключваме потенциала на нашите бъдещи супергерои! Welcome - SUPERHEROES (localsuperheroes.eu)

14 февруари

Категория: Събития
Публикувана на Сряда, 07 Февруари 2024
Написана от Публицист

КОНЦЕРТ "Винени нюанси и любовни симфонии"

14пла81 n   ♥????

Мъчиме въпрос единЗарезан ли е или Валентин?

Трифон е светия православенняма друг на него равен!

Вальо също е светияне от нашите, от ония.

Кой въведе нова модата обърка се съвсем народа?

Да се напием или да се любимпо туй ума си днеска губим.

Дилема актуална е еднаИзбери виното или любовта.

На младите виното сила давана старите, сърцата подмладява.

Няма човек под небетокомуто влюбено не е било сърцето.

Католици, протестанти, православнипред виното и любовта саравни.

Неочаквано дилемата решихвлюбих се и се напих!

М. Маринов

Подготовката за ежегодния ни концерт върви с бързи темпове. 

????????Участниците репетират усърдно, а екипът ни работи неуморно по всички малки и големи детайли на концерта. ???????? Влагаме труда си в името на любовта и прекрасното изживяване..❤????
Очакваме Ви на 14. февруари от 17:30 часа в Зала 1 на Община Горна Оряховица, за да празнуваме заедно!☺
#love#stValentin#concert

 

24Valentin nФевруари е месецът на любовта, виното и забавлението! ❤???? Екипът ни го очаква с много радост и настроение, заради винените нюанси и любовни симфонии, които подготвяме за Вас! ????????Заповядайте на ежегодния ни концерт на 14. февруари от 17:30 часа в Зала 1 на Община Горна Оряховица, за да отпразнуваме заедно празника! ????♥???? Очакват Ви песни, танци, усмивки и милувки! ???????? Поканете приятели и се забавлявайте с нас! ☺
 

Осъзнатото хранене във фокуса на мащабна кампания на Лидл България

Категория: Събития
Публикувана на Събота, 13 Януари 2024
Написана от Публицист

Новагодина, новихубави идеи и инициативи!

Младежкият парламент подкрепя Лидл България  и АсоциацияРодители, като се включва в кампания, посветена на грижата за здравето, осъзнатото хранене и опазването на планетата

За Вас, пазители на природата

Категория: Събития
Публикувана на Вторник, 28 Ноември 2023
Написана от Публицист

vvv2592729 nС любезното съдействие на ПГ " Проф. д-р Асен Златаров"- гр. Видин, партньори по проекта предлагаме на Вашето внимание разработени уроци и методически материали на тема кръгова икономика и опазване на околната среда. Материалите са разработени по проект TREE - Микро и проектно базирано обучение за преподаване на кръгова икономика и екологично съзнание в училищата за професионално обучение. Целта на проекта е да повиши пригодността за заетост на учениците от професионалните гимназии в процеса на промяна към по-устойчива и кръгова икономика и да ги накара да осъзнаят проблема с околната среда, като им предоставя умения и знания, свързани с тези теми. Разработените уроци са с фокус върху три направления – пластмаси, дървообработване и хранително-вкусова промишленост.

https://treeproject.eu/bg/homebg/

Съвместен проект

Категория: Събития
Публикувана на Сряда, 22 Ноември 2023
Написана от Публицист

 видин1949 nГорнооряховски младежки парламент подписа договор за сътрудничество с Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин за съвместно подпомагане в дейности, свързани с възпитаването  в гражданска позиция и обществена значимост на младите хора.

Проектът Super Heroes /Супергерои/  има за цел да запознае младежите на възраст 12-16 години с Целите на устойчивото развитие на ООН така, че те да могат да ги идентифицират на местно ниво и съответно да изгради у тях будни граждани, имащи позиция по различни обществени въпроси, които да настояват проблемите да се решават, както и самите те да работят за отстраняването им. Участниците в проекта изработват методика, подпомагаща учителите в работата им при преподаване на Целите в училищата, която следва да бъде разпространена сред заинтересовани организации и образователни институции. В момента се разработва и електронна книга, с намерението тя да послужи като наръчник за прилагането на методологията. 

Логистика в действие

Категория: Събития
Публикувана на Събота, 11 Ноември 2023
Написана от Публицист

Poster 2019На 9-ти и 10-ти ноември за седма поредна година се проведе “Конкурс-изложение” на Младежко техническо творчество в Горна Оряховица в спортна зала “Никола Петров”. Ние от Горнооряховски младежки парламент осъществихме подкрепа на организаторите на събитието - фондация “Милен Григоров и Община Горна Оряховица, чрез значима логистика. Тя е особено важна и необходима за събитие от такъв грандиозен национален мащаб. Нашите младежи се представиха идеално.

В конкурса участват над 48 представители -ученици-индивидуално и групово, студенти и младежи работещи във фирми, използващи иновативни изделия и технологии. Областите, в които бяха участниците са мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, роботика, приложна механика и др. Участваха с полезни модели, конструкция, изделие, макет, инструмент, софтуер или машина. Събитието е значимо и от морална гледна точка, за създаване на значими приятелства и спомоществователства.

Четене на приказки в детските градини на града

Категория: Събития
Публикувана на Сряда, 08 Ноември 2023
Написана от Публицист

 

четенето 931022001 n 1

Четене на приказки в детските градини на града

 

Горнооряховски младежки парламент подкрепи и се включи активно в инициативата на Валентина Стоева и Фондация „Четене“.  https://readingfoundation.bg/

 

Така на 17 ноември 2023 г. ще проведем първия Ден на четенето в България, по подобие на немския. Наши екипи ще посетят детски градини в града и ще прочетат любими детски приказки, след което ще разговарят с малчуганите и ще споделят мисли за любимите си книги и за важността на четенето Ще се постараят да предадат посланието на децата, че четенето е приятно! Ще им разкажат защо четенето дава възможности и свързва хората. Всяко българско дете има право да отключи пълния си потенциал. Подкрепяме децата, като развиваме грамотността им чрез четене! Развитието на грамотността е комплексна задача, която започва от най-ранна възраст и изисква комплексен подход. Да получават знания за ползите от четенето, чрез които да развиват уменията на децата и да ги подготвят за живота.

???? След Деня на толерантността и в неговия дух, днес отбелязахме първия Ден на четенето в България. Две групи младежи от нашия екип прочетоха приказки и нагледно видяха каква полза има то върху подрастващите. ????????

Първият ни екип се срещна с децата от ЦСОП "Св. Теодосий Търновски" в Дневен център за деца с увреждания в гр. Г. Оряховица. От благодарност те им подариха табло на толерантността и си обещаха бъдещи съвместни срещи. ????????????

Вторият ни екип посети Детска градина „Божур“ в града. Там младежите прочетоха различни приказки в 3 от групите с малчугани, разговаряха и обсъждаха произведения. ????????????

Четенето ни пренася в магичния свят на книгите! Нека го насърчаваме всеки ден! ????⭐️????

380502349 367868982343888 2949560622469114148 nИстината е, че живеем във времена, в които младите хора все по-рядко разгръщат страниците на хубавата книга. А причините са много и все така банални – липса на време, предпочитания към филми и т.н. Колко точно е полезно четенето на книги ?Един от най-полезните ефекти на четенето на книги е възможността то да породи в нас вдъхновение. Ами да – книгата не само може да ни накара да последваме мечтите си, да повярваме в себе си, но и да промени коренно живота ни. Да, четенето подобрява мисленето и паметта, а също и речниковия запас, но то ни дава и много повече. Четенето на книги има и лечебно действие.

Според учени четенето на книги е един от най-успешните начини да преборим стреса. Затова нека на тази дата 17 ноември 2023 г. обявена като“ първия Ден на четенето в България“ да Ви стимулира да отделите 15 минута за прочитане на любим абзац или страничка от книга“ призовават младежите от ГМП

По-малко отпадъци за по-чисто бъдеще

Категория: Събития
Публикувана на Неделя, 29 Октомври 2023
Написана от Публицист

za gorata 973403609 nКак да намалим въздействието си върху природата, като не само ограничим отпадъците, но и повлияем благотворно на самочувствието и на финансите си.

Помислете – директният резултат е по-малко пари за еднократни опаковки, а индиректният – по-малко разходи за почистване, по-приятни преживявания в чистата среда и по-добро здраве заради липсата на замърсявания.

Истината обаче е, че всяка, дори миниатюрна стъпка напред има значение. С ефекта на натрупването, всяко малко усилие, повторено и умножено в голям мащаб дава значителен резултат. Така е с навиците ни, така е със спестяванията, така е и с намаляването на човешкия ни отпечатък върху околната среда, за по-малко отпадъци в ежедневието ни. Нека намалим разхищенията на суровини и станем отговорни в произвеждане на отпадъци във всяко домакинство.